خرد

هـمکاران محترم و دانش آموزان عزیز به وبلاگ خودتان خوش آمدید.امید است،که ما را در این مسیر یاری کنید.ضمنا پذیرای انتقادات و پیشن

خرد

هـمکاران محترم و دانش آموزان عزیز به وبلاگ خودتان خوش آمدید.امید است،که ما را در این مسیر یاری کنید.ضمنا پذیرای انتقادات و پیشن

روشهای نوین تدریس

روشهای نوین تدریس


تعریف روش:


« روش در مقابل واژه ی لاتینی «متد » به کار می رود ، وواژه ی متد در فرهنگ فارسی « معین » و فرهنگ انگلیسی به فارسی «آریانپور »به :روش ، شیوه ،راه ،طریقه ، طرز ، اسلوب معنی شده است . به طور کلی «راه انجام دادن هر کاری » را روش گویند .روش تدریس نیز عبارت از راه منظم ،با قاعده و منطقی برای ارائه درس می باشد .

ادامه مطلب ...

درس پژوهی چیست؟

درس پژوهی چیست؟

اهداف درس پژوهی :

الف1- گسترش فرهنگ یادگیری در مدارس 2-فراهم کردن محیط یادگیری معلمان از یکدیگر 3- ارتقا دانش حرفه ای معلمان 4- بازاندیشی در رفتار خود 5- مشارکت در تحول مستمر آموزش .

ب: 1- درس پژوهی مدلی اثربخش برای پژوهش در مدرسه 2- یادگیری چگونه از همدیگر بیاموزند 3- سهیم بودن در تجارب آموزشی و تربیتی یکدیگر4- بازاندیشی در رفتارهای آموزشی و رسیدن به راههای بهتر برای یاد دادن و یاد گرفتن 5- تولید دانش حرفه ای

پ: با درگیر ساختن معلمان در فرایند تبیین مساله ، طرح نقشه ، عمل ، مشاهده ، بازاندیشی (بازنگری) فرهنگ مشارکتی حرفه ای را ارتقا می دهد.

ت: کمک به تغییر در فرهنگیان مدرسه ، ایجاد و توسعه دادن محیطی انعطاف پذیر برای دستیابی به یادگیری سازمانی

ث: احساس مسئولیت بیشتر در اداره مدرسه ، عاملی برای فراهم آوردن یادگیری از خود از طریق مشاهدهِ بازاندیشی در عملِ انجام شده و خود ارزیابی

ج: تشویق معلمان به همکاری با محققان در حمایت از ترویج فکر سیستماتیک و تفکر انتقادی ، توجه اصلی معلمان به فرایند یاد دهی ، یادگیری ، و ایجاد علاقه بیشتر معلمان در زمینه توجه به یادگیری شاگردان در کلاس درس

چ: کمک کردن در محیطی شوق انگیز و مسئوولانه به بهسازی فرهنگ مدرسه ، ارتقا ظرفیت خود برای تبدیل شدن از نقش آموزگار به یادگیرنده و رهبری فرایند یادگیری تغییر دهند. حمایت از رهبری آموزشی در ایجاد تفکر نوآورانه و غنی سازی یادگیری ، توسعه مهارتهای خود به عنوان رهبران تحول در مدرسه ، تولید دانش حرفه ای ،گسترش فرهنگ یادگیری ، رهبری اثربخش از طریق توسعه مشارکت ،همکاری و بازاندیشی گروهی .

ح: درک عمیق تر مدیران آموزشی از درس پژوهی ، بکارگیری استراتژی های اثربخش تر در ارتقای مدیریت آموزشی ،تغییریاددهنده به یادگیرنده ،تبدیل مدرسه از مکان آموزش به جایی برای یادگیری متحول می سازد ، مدرسه را به مثابه سازمان یادگیرنده بازسازی می کند.

مراحل درس پژوهی :

۱-تبیین مساله و انتخاب موضوع

دانش آموزان در درک کدام مباحث و دروس مشکل دارند ؟

یافتن روشی برای انتقال یک مفهوم جدید در کلاس درس

یک سوال جزیی ( بهبود فهم دانش آموزان از چگونگی جمع کردن کسرهایی با مخرج های نامساوی )

الزامات تبیین مساله

طرح مبانی نظری موضوع

بهره گیری از یافته های پژوهشی

توجه به ویژگی ها و شرایط خاص مساله

۲-برنامه ریزی درس پژوهی 

 ضرورت و اهمیت پرداختن به موضوع (از طریق درس پژوهی )

 کاربردهای عملی و نظری

 تهیه و تدوین الگوی طرح درس (مبتنی بر روشهای فعال تدریس)

تعیین اعضای گروه (5نفر)وظایف و مسئولیت ها و نقش هریک

امکانات مورد نیاز برای مجری درس ،زمان انجام ،فیلمبردار،تعیین دبیر تیم و...

تهیه طرح درس توسط گروه

۳-آموزش درس بر اساس برنامه و طرح درس تنظیم شده انجام گردد

تعیین تاریخ تدریس ، نشستن معلمان هنگام تدریس در عقب کلاس

انجام فیلمبرداری توسط یک نفر

یک نفر تدریس معلم را بر اساس طرح درس تعیین شده نظارت می کند.

یک نفر واکنش ها ، عملکرد دانش آموزان را زیر نظر دارد و ضمن تهیه گزارش میزان علاقه و فعالیت های آنان را زیر نظر دارد.

۴-ارزشیابی تدریس و بازتاب تاثیر آن در برنامه ریزی مجدد درس

اظهار نظر معلم مجری طرح درس در مورد تدریس خود ،بیان نظر خود درباره ی چگونگی اجرای درس و مسائل عمده آن بعد معلمان عضو گروه با دیدی انتقادی درباره ی قسمت هایی از درس که از نظر آنان مشکل داشته حرف می زنند. تمرکز بر درس است نه معلمی که آنرا آموزش داده درس محصول گروه است و همه اعضا در مورد نتیجه برنامه خود احساس مسئولیت می کنند و در واقع از خود انتقاد می کنند. دبیر تیم تمام نقطه نظرات را یادداشت می کند.

۵-تجدید نظر در تدریس

معلمان گروه درس پژوهی با توجه به مشاهدات و بازخوردها در درس تجدیدنظر می کنند(مواد آموزشی ، فعالیت ها، سوال ها و . . . )

یک سوال اساسی چگونه می توان برنامه را بهتر اجرا کرد ؟

با توجه به مشاهدات و یادداشت های معلمان ، واکنش های دانش آموزان و نظرات معلم مجری ،در طرح درستجدید نظر می شود.

ممکن است ( روش تدریس ،فعالیت ها ، سوال ها، مسائل مطرح شده ، مواد و رسانه انتخاب شده یا همه اجزای درس ) تغییر کند تا در دور بعد تدریس نتایج بهتری عاید شود.

۶-آموزش درس تجدید نظر شده

درس تجدید نظر شده یک بار دیگر با رفع نواقص و بر اساس اصلاحات انجام شده تدریس می گردد .

(تدریس نهایی)

این تدریس ممکن است توسط همان معلم و در همان کلاس یا توسط یکی دیگر از اعضای گروه و در همان کلاس یا در مکانی دیگر تدریس شود.

در این مرحله اعضای شورای معلمان در تدریس حضور دارند .(ممکن است تعداد معلمان و اعضای گروه بیشتر از دانش آموزان باشد.)

۷-ارزشیابی و باز اندیشی سوال

این مرحله از درس پژوهی که در جلسه مطرح می شود . چه چیزی از درس پژوهی و اجرای آن آموخته شد ؟

یادگیری و فهم دانش آموزان و مساله ای که به خاطر آن پژوهش انجام شد در این مرحله بررسی می شود و تیم از خود می پرسند تا چه اندازه خوب عمل کردیم. بطور کلی میزان تحقق اهداف بیان می شود .

در این مرحله ممکن است از افرادی مانند معلمان مجرب ، مولفان کتب درسی ، اساتید دانشگاه ، انجمن های علمی مرتبط با موضوع درس پژوهی دعوت به عمل آید. همه اعضای شورای معلمان به همراه یک فرد متخصص خارج از مدرسه تدریس را نقد و بررسی و تغییراتی پیشنهاد می کنند.

۸-سهیم شدن در نتایج و دستاوردها

نوشتن گزارش پایانی (تشریح فرایند درس پژوهی و یافته ها همراه با مستندات ، گزارش ها ، فیلم ها ، عکس ها ، صورت جلسات ، نقطه نظرات معلمان و دانش آموزان و اولیا )

بازدیدهای افراد متخصص و مسئولین ؛ بازدیدهای معلمان از مدارس یکدیگر ؛ تبادل تجربیات

حل مساله

گاهی اوقات مسائلی به بچه ها بدهید و از آنها بخواهید فقط صورت مساله را بخوانند و برای هم تعریف کنند. به آنها تاکید کنید لازم نیست مساله را حل کنند. اجازه دهید بچه ها خواندن و فهمیدن مساله را تمرین کنند.

  • حل مساله را برای بچه ها شیرین کنید. از آنها بخواهید پیش از حل مساله درباره ی آن داستان بسازند یا نقاشی کنند. کم کم آنها را کمک کنید تا داستان یا نقاشیشان طوری باشد که غیر از فهمیدن مساله به حل آن هم کمک کند.
  • استفاده از روش پولیا و تقسیم فرآیند حل مساله به چهار گام بسیار موثر است. این چهار گام عبارتند از:
    • فهمیدن مساله
    • انتخاب راهبرد
    • حل مساله
    • بازگشت به عقب
  • که البته گام انتخاب راهبرد در این روش خیلی مهم است. می توانید در طول یک سال تحصیلی و با توجه به مقطعی که تدریس می کنید چند راهبرد را به بچه ها معرفی کنید. مثلا" استفاده از دو راهبرد رسم شکل و ساده کردن مساله در دبستان بسیار مفید است

سید عبداله سید یعقو ب زاده

انواع روشهای املا

اهمیت نوشتن و نیاز به صحیح نوشتن در ایجاد ارتباط با دیگران بر کسی پوشیده نیست. در همین ارتباط از ابتدای آموزش رسمی خواندن و نوشتن، به کودکانمان می‌آموزیم که چگونه بنویسیم وچه اقداماتی در این باره انجام می‌دهیم تا بتوانند آموخته‌های خود را در موقعیت‌های مختلف به کار گیرند. مهمترین ماده درسی که این وضعیت را بر عهده دارد، املای فارسی است. املا در لغت به معنی پر کردن، بر سر جمع گفتن، تقریر کردن مطلبی تا دیگری آن را بنویسد، است. در زبان فارسی کلمه‌ای معادل املا و دیکته نداریم، ولی می‌توانیم «از بر نویسی» یا «گفتار نویسی» را جایگزین کلمه املا یا دیکته کنیم ادامه مطلب ...

ارزشیابی توصیفی

همکار گرامی این فایل محتوای آموزشی در باره ی ارزشیابی توصیفی می باشد با خواندن آن می توانید ابهامات خود را بر طرف نمایید 

دانلود

راهبردهایی برای اثر بخشی بیشتر کلاس

نپرسید چرا؟

    از دانش آموز نپرسید" چرا "بد رفتاری کرد! این گونه ســـوالات هیچ گونه نتیجه ای ندارد ،مگر این که مشکلاتی را به بار می آورد . تمام انسانها از جمله بچه ها معتقدند که اعمال خود را بر اساس دلیل انجام می دهند . آنان می خواهند خود را به عنوان انسانی منطقی معرفی کنند. در حقیقت ما نیز مایلیم که در مورد افراد اطرافمان به عنوان افرادی که به طریق منطقی عمل می کنند نه غیر منطقی ، فکر کنیم . اگر مردم از روی عقل و دلیل عمل نمی کردند ، دنیا خیلی هراسناک می شد.

هنگامی که از دانش آموزی می پرسید چرا کاری را انجام داد.در جواب دادن به شما ناتوان می شود و می خواهد دلیلی بیاورد که اعمالش را تو.جیه کند .می توان تضمین کرد که دانش آموز جوابی می دهد که حداقل برای خودش منطقی جلوه کند . متاسفانه دلایل به اندازه کافی مناسب به نظر نمی رسد و مورد قبول معلمان نیز وافع نمی شوند.

در این مواقع بهتر است از دانش آموز پرسیده شود چه کاری انجام داده است . این سوال باعث می شود که هر دو معلم و دانش آموز ، روی همان رفتار دانش آموز تمرکز بیدا کننــــد و علاوه بر آن ، به دانش آموز کمک می کند تا مسولیت انجام شده را به عهده بگیرد .

 از دانش آموز طوری سوال شود که نتیجه بگیرند اشتباه آنان در آینده تکرار نخواهد شد. این که ازبچه بپرسیم " چه کاری انجام داد" تا این که بپرسیم " چرا این کار را انجام داد " ، بسیار متفاوت است .

 بدین صورت ادامه دهید و سوالات را با" چه "بپرسید ، چون نتیجه بخش است و از پرسیدن سوالاتی با"  چرا " امتناع کنید که سودی ندارد.

کارگاه انشا

عمده ترین هدف ما در نگارش ، ایجاد آمادگی برای زندگی اجتماعی و رفع نیازهای حال و آینده ی انسان است . نگارش ، متناسب با نیازهای زندگی فزدی و اجتماعی انسان ، انواعی دارد . مکاتبات اداری ، چکیده نویسی، نامه های دوستانه،تهیه گزارش  نوشتن مطالب علمی و آموزشی و فنی و .....گونه های متنوع نگارش است .هدف آموزش انشا و نوشته های ادبی کمک به شکوفایی استعدادهای نهفته و پرورش آنها و خلق آثار ادبی چون داستان ، فیلم نامه ، نمایش نامه ، قطعه ادبی و ....است .

ادامه مطلب ...

فعالیت های مشارکتی تدریسی - Collaborative

هدف وموضوع روانشناسی تربیتی: لند گرنLandgran) ) عقیده دارد که هدف روانشناسی تربیتی فهم و درک درست تعلیم وتربیه است , یعنی معلمان را در شناخت بهتر خود نسبت به اعمال تربیتی کمک می کند. این شناخت عمیق, وسیع و بسیار مؤثر است شناختی است که بر تحقیقات علمی مبتنی بوده نه بر اساس نظریه های شخصی و عام منظور از اعمال تربیتی پیدایش تغیرات است که معمولآ درمکتب صورت میگیرد, به ویژه ان نوع تغیرات که در جریان یادگیری در صنف به وجود میآید ....

ادامه مطلب ...

کلیدهای طلائی موفقیت شخصی

همان طور که با استفاده از انگیزه های تان موفقیتی را که می خواهید کسب کنید ،تعریف می کنید . می توانید با استفاده از انگیزه های اصلی تان به موفقیت برسید ......چنانچه مایلید انگیزه خود را افزایش دهید این فایل را دانلود کنید

درس پژوهی رویکرد توسعه ی حرفه ای

درس پژوهی

درس پژوهی رویکرد توسعه ی حرفه ای است که در آن معلمان با یکدیگر در تدوین  طرح درس،طراحی   آموزشی ،اجرا وعملیاتی کردن کلیه ی عناصر تدریس و مشاهده ی نتایج ، مشارکت دارند معلمان در  این مسیر با جمع آوری کلیه ی اطلاعات و نحوه ی رسیدن دانش آموزان به یادگیری با یکدیگر بحث و  تبادل نظر میکنند تا نسبت به رفع ،اصلاح روشها و تدریس نا کارآمد به یک نتیجه ی واحدرسیده وزمینه  پشرفت تحصیل دانش آموزان را فراهم آورند.در واقع درس پژوهی ترکیبی از اقدامات اقدام پژوهی و  جشنواره ی الگوی  تدریس تلقی می شود. با این تفاوت که در شناسایی مشکل آموزشی در اقدام پژوهی  معلم بصورت فردی مشکلات را شناسایی می کرد اما درس پژوهی گروهی از معلمان در شناسایی   مشکلات دانش آموزان مشارکت دارند

ادامه مطلب ...

هفت روش برای تدریس موثرتر

         مدیریت کلاس : مدیریت کلاس موضوعی است که می توان آن را بعنوان مهم ترین عامل در یک محیط تدریس تاثیر گذار به حساب آورد مدیرت کلاس تضمین می کند درس های شما با روال صحیح پیش برود و درنتیجه هرروزبرای شما یک موفقیت محسوب می شود

ادامه مطلب ...

اهمیت و ضرورت طرح پروژه های علمی دانش آموزی - ارش علایی

اگر حاصل دوره ی تحصیلات مدرسه ای ، تنها انتقال پاره ای از مفاهیم به ذهن دانش آموزان باشد ، ( سواد به معنی سنتی ) با فراموش شدن آن مفاهیم ، حاصل کلیه سال های تحصیل نیز از دست می رود . به همین سبب ، باید سعی کنیم علاوه بر مفاهیم پایه ، راهی به دانش آموزان نشان دهیم که خودشان بتوانند به دنبال معرفت و دانش مورد نیاز خود بگردند و به یک یادگیرنده ی مادام العمر تبدیل شوند . به همین منظور علاوه بر کسب دانش باید راه و روش یادگیری را هم به آنان بیاموزیم تا میل به یادگیری در آنان تقویت گردد.

پروژه ی علمی به علت ماهیت هیجانی و اکتشافی خود،میل به یادگیری را در دانش آموز تقویت می کند و به علّت ماهیت فرایندی خود راه و روش یادگیری را نیز به او می آموزد بنابراین می تواند ابزاری بسیار قوی در خدمت تعلیم و تربیت به معنای واقعی باشد که طبق تعریف یونسکو همانا درک و به کارگیری مفاهیم ،مهارت های فرایندی ، نگرش ها و ارزش هایی می باشد که شخص را قادر می سازد دانش و فناوری را با زندگی و فرهنگ جامعه ی خویش مرتبط سازد.

ادامه مطلب ...

ریاض پایه دوم

همکاران محترم فایل ریاضی پایه دوم محتوای مطالب: 

دانستنیهای ریاضی 

نمونه سوال ریاضی  

فصل ۳ کتاب در یک نگاه 

کار در کلاس ریاضی صفحه۳۲-۴۲  

آموزش فصل ۳کاشی کاری 

آماده سازی برای کاشی کاری 

تقارن 

شمارش اعداد 

برگرفته از سایتamouzeshriazi.ir  جهت استفاده و اعلام نظر همکاران در لینک زیر قرا گرفته است  

http://khishvandgorooh.blogsky.com